Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Pyszności na patyku

Szaszłyki pierwotnie piekło się nad ogniem, dziś na grillu, ale też na patelni czy w piekarniku. Mamy mnóstwo ich wariantów z przeróżnymi dodatkami.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Luksusowe

SKŁADNIKI :
* 50 dag polędwicy wołowej
* 1 cytryna
* Po 1/2 łyżeczki estragonu, rozmarynu i szałwii
* 1 łyżka oliwy
* 10 dag wędzonego boczku
* 3 cebule
* smalec do smażenia
* sól, pieprz.

Wykonanie:
1. Mięso oczyść z błon i pokrój na plastry (w poprzek włókien) o grubości 1/2 cm. Zbij je tłuczkiem, skrop sokiem z cytryny, posyp przyprawami i posmaruj oliwą.
2. Ułóż plastry mięsa jeden na drugim, przykryj i pozostaw w chłodnym miejscu na 1-2 godziny.
3. Boczek pokrój w plasterki. Na takie same kawałki pokrój zamarynowane mięso. Cebule pokrój w krążki.
4. Mięso nadziewaj na przemian z cebulą i boczkiem na patyczki.
5. Szaszłyki smaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem lub na elektrycznym rożnie, tak by mięso z wierzchu mocno się zrumieniło.
6. Na koniec oprósz solą i pieprzem, przykryj i zostaw na wolnym ogniu na kilka minut.
7. Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko i dowolną surówką.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Z karkówki na ryżu

SKŁADNIKI :
* 70 dag karkówki
* 2 średnie czerwone cebule
* 2 średnie czerwone papryki
* 1 mała cukinia
* 2-3 łyżki oleju roślinnego
* sól, pieprz
* 20 dag długoziarnistego ryżu
* 1 łyżka masła
* natka pietruszki

Reklama

Wykonanie:
1. Mięso umyj, wytrzyj do sucha i pokrój w grubą kostkę.
2. Cebulę obierz, pokrój w krążki. Cukinię pokrój w talarki
3. Paprykę umyj, oczyść z nasion, pokrój na kawałki.
4. Karkówkę, cebulę, paprykę i cukinię nadziewaj na patyczki do szaszłyków.
5. Szaszłyki smaż na patelni na rozgrzanym oleju przez 8-12 min, od czasu do czasu obracając. Pod koniec dopraw solą i pieprzem.
6. Ryż ugotuj w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedź, dodaj łyżkę masła i posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj.
7. Szaszłyki układaj na talerzach na porcji ryżu.

Sataje z indyka

SKŁADNIKI :
* 50 dag filetu z indyka
* olej do smażenia
Marynata
* 4 łyżki jogurtu naturalnego
* 1 łyżeczka kurkumy
* 2 łyżeczki słodkiej papryki
* 1 łyżeczka curry
* 1/2 łyżeczki soli
* szczypta pieprzu.

Wykonanie:
1. Przygotuj marynatę, mieszając jogurt z przyprawami.
2. Mięso pokrój w paski i zanurz w marynacie. Odstaw na 40 min, a najlepiej na całą noc.
3. Paski mięsa nawijaj na patyczki do szaszłyków i obsmażaj z każdej strony, a następnie podduś, aż będzie miękkie.
4. Sataje podawaj z ugotowanym ryżem i sosem słodko-kwaśnym.

Sos słodko-kwaśny

SKŁADNIKI:
* 1 marchewka
* 1 duża cebula
* 4 ząbki czosnku
* 1 papryka
* kilka łyżek oleju do smażenia
* sól, pieprz
* 1 łyżeczka słodkiej papryki
* 1 łyżeczka miodu
* 3 łyżki octu jabłkowego
* 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
1. Marchewkę, cebulę i czosnek obierz, z papryki usuń gniazda nasienne.
2. Warzywa pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. W trakcie smażenia dopraw solą, pieprzem i słodką papryką.
3. Podlej warzywa wodą (1/4 szklanki) i podduś, aż będą miękkie. Dodaj miód i ocet i gotuj przez 5 min.
4. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z kilkoma łyżkami wody, wylej na patelnię i gotuj chwilę, aż sos zgęstnieje. Całość dopraw do smaku.

Z wątróbek drobiowych

SKŁADNIKI:
* 50 dag wątróbek gęsich lub kurzych
* 15 dag boczku wędzonego
* 4 cebule
* pieprz
* sproszkowana papryka
* 2-3 łyżki tłuszczu
* sól.

Wykonanie:
1. Wątróbki umyj i zostaw na papierowym ręczniku, by obeschły. Pokrój w plastry.
2. Boczek pokrój w plasterki.
3. Cebule pokrój w plastry.
4. Nadziewaj na patyki kolejno: wątróbkę, boczek, cebulę. Każdą porcję oprósz pieprzem i sproszkowaną papryką.
5. Smaż na patelni na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc ze wszystkich stron. Następnie przykryj patelnię i pozostaw na małym ogniu przez 3-5 min, żeby szaszłyki doszły.
6. Gotowe oprósz solą. Podawaj z ryżem na sypko i surówką.

2025-07-08 07:36

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Cichy zabójca

Stres stał się nieodłącznym elementem współczesnego życia. Długotrwałe narażenie na niego może prowadzić do wielu poważnych chorób.

Stres jest to naturalna reakcja organizmu na różnego rodzaju zdarzenia – zarówno pozytywne, jak i negatywne. Krótkotrwały stres może być pomocny – działa na nas motywująco, pomaga w osiąganiu celów. Przewlekający się jednak, który próbujemy tłumić lub ignorować, powoduje fizyczne i psychiczne szkody.
CZYTAJ DALEJ

Kard. Ryś podczas ingresu: Wszyscy w Kościele współtworzymy dom, za który jesteśmy odpowiedzialni

Wszyscy w Kościele współtworzymy dom, za który jesteśmy odpowiedzialni - powiedział kard. Grzegorz Ryś w homilii podczas swojego ingresu do katedry na Wawelu. W wygłoszonym słowie metropolita krakowski ukazał Kościół jako wspólnotę pełną łaski, zakorzenioną w Słowie Bożym, Maryi oraz w misji ewangelizacyjnej i synodalnej, do której Duch Święty wzywa wspólnotę wierzących.

Duchowny podkreślił, że wydarzenie ingresu nie odnosi się tylko do osoby metropolity, ale przede wszystkim do ludu Bożego. - Bóg posyła do naszego Kościoła anioła ze Słowem. To Słowo odsłania dwie rzeczywistości. Najpierw łaskę, a potem misję, ta kolejność jest ważna - najpierw łaska, potem misja - zaznaczył.
CZYTAJ DALEJ

Bp Zbigniew Wołkowicz został wybrany Administratorem Archidiecezji Łódzkiej

2025-12-20 22:07

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

ks. Paweł Kłys

Bp Zbigniew Wołkowicz został wybrany Administratorem Archidiecezji Łódzkiej

Bp Zbigniew Wołkowicz został wybrany Administratorem Archidiecezji Łódzkiej

Kolegium Konsultorów Archidiecezji Łódzkiej wybrało biskupa Zbigniewa Wołkowicza – biskupa pomocniczego tejże diecezji na Administratora Archidiecezji Łódzkiej.

Jak wyjaśnia Oficjał łódzkiego Sądu Metropolitalnego - Kolegium Konsultorów - jest to gremium kapłanów, którzy są wyłaniani spośród rady kapłańskiej. Z kolei rada kapłańska to jest gremium, w skład którego wchodzą ci kapłani, którzy są z wyboru, ci, którzy są z urzędu i ci, którzy są mianowani przez biskupa diecezji. Z tej grupy wyłania się właśnie kolegium konsultorów, które zwykle ma około 8-9 kapłanów. Wchodzą w jego skład zawsze biskupi pomocniczy i inni kapłani, którzy wchodzą w skład też rady kapłańskiej. – zauważa ks. prof. Grzegorz Leszczyński.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję