Reklama

Porady

Dietetyk radzi

Alternatywa dla słodyczy

Nektarynka jest idealną przekąską dla osób dbających o masę ciała.

Niedziela Ogólnopolska 26/2025, str. 62

[ TEMATY ]

zdrowie

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Nektarynka jest odmianą brzoskwini zwyczajnej, dlatego przez niektórych jest mylona z brzoskwinią. Ma gładką skórkę, jest słodka i soczysta, dzięki czemu cieszy się coraz większą popularnością u konsumentów. Ma niską wartość energetyczną – 100 g owocu zawiera ok. 44 kcal. Słodki smak nektarynek sprawia, że są idealną alternatywą dla słodyczy. Pozwalają zaspokoić apetyt, nie przekraczając limitu kalorycznego. Nektarynki są bogate w witaminy A i C oraz składniki mineralne, a w szczególności potas, fosfor i magnez, zawierają również błonnik pokarmowy.

Nektarynki w 87% składają się z wody, są więc moczopędne i wspierają pracę układu moczowego. Charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, przez co stanowią dobry wybór dla osób z cukrzycą. Owoce te ze względu na zawartość przeciwutleniaczy są zalecane kobietom w ciąży, gdyż przyczyniają się do prawidłowego rozwoju płodu. Dodatkowo mogą one sprzyjać wydłużeniu życia, ponieważ zmniejszają ryzyko chorób przewlekłych.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Nektarynka jest idealnym owocem sezonowym dla osób zmagających się z problemami trawiennymi, bo jest lekkostrawna. Jak wynika z badań epidemiologicznych, spożywanie żółtych, zielonych i czerwonych owoców, w tym nektarynek, wiąże się z proporcjonalnie mniejszym ryzykiem raka piersi; spożywanie co najmniej dwóch porcji w ciągu tygodnia może obniżyć ryzyko raka piersi u kobiet po menopauzie o 41%.

Reklama

Nektarynka sprawdzi się w formie przekąski, np. z dodatkiem orzechów. Można ją wykorzystać jako składnik koktajli, dodatek do owsianki, jako składnik obiadu na słodko czy dodatek do ciast.

Niestety, u niektórych osób nektarynka może dawać objawy reakcji alergicznej określanej jako zespół alergii jamy ustnej. Spowodowane jest to przez reagujące krzyżowo alergeny, które występują zarówno w pyłkach roślin, jak i w niektórych produktach. Układ odpornościowy rozpoznaje białka pożywienia tak jak pyłki, prowadząc do rozwoju zespołu alergii jamy ustnej. Objawami mogą być: świąd i pieczenie w jamie ustnej, drętwienie i zaczerwienienie ust oraz katar i drapanie w gardle.

Ponieważ nektarynki mają cienką skórkę, są narażone na gromadzenie większej ilości pestycydów. Z tego względu przed spożyciem należy je dokładnie, nawet kilkukrotnie, umyć pod bieżącą wodą.

2025-06-24 13:12

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Ciepło z pożywienia

Za oknem zimno, szaro i ponuro. Ubieramy się cieplej, pijemy mniej wody, bo chłodnego nie chce się pić o tej porze roku. Pamiętamy o ciepłym posiłku w ciągu dnia oraz o piciu gorącej herbaty – ale może by tak podziałać na organizm jeszcze intensywniej i wprowadzić do codziennego jadłospisu pokarmy, które mają rozgrzewające właściwości, są odżywcze, a do tego prozdrowotne?
W poradniku „Niedzieli” dietetyk kliniczny Karolina Szostkiewicz bierze pod lupę dary natury, które bez wątpienia ogrzeją nasze ciało.
Red.

Dynia – zawiera beta-karoten oraz likopen – substancje, które chronią przed chorobami nowotworowymi. Dynia jest warzywem o właściwościach rozgrzewających. Krem z dyni w połączeniu z imbirem i czosnkiem nie tylko zapewni przyjemne doznania kubkom smakowym, ale również rozgrzeje nas od środka. Kolejnym warzywem, które sprzyja walce z zimnem, jest brukselka. Ta minikapusta zawiera spore ilości witaminy C, które pomogą w walce z przeziębieniem, oraz jest bogata w substancje przeciwnowotworowe. Brukselka może mieć goryczkowaty smak – aby się go pozbyć, warto wcześniej ją zamrozić lub upiec z oliwą z oliwek oraz aromatycznymi ziołami, np. prowansalskimi.
CZYTAJ DALEJ

Kalendarz Adwentowy: Nowy początek!

2025-11-29 08:23

[ TEMATY ]

Kalendarz Adwentowy 2025

MK

Co gdyby znany z dzieciństwa czekoladkowy Kalendarz Adwentowy przenieść w sferę duchową?
Portal niedziela.pl oraz Niezbędnik Katolika na czas Adwentu przygotował specjalny internetowy kalendarz adwentowy.
Kalendarz Adwentowy to cykl rekolekcyjny, w którym każdego dnia, odkrywając kolejne okienko kalendarza, będziecie odkrywać nowe materiały pomocne w duchowym wzroście.
Oprócz tego każdego dnia będzie czekało na Was: słowo dnia, refleksja, wyzwanie i modlitwa.
Całość ubogaci rozważanie ks. Krzysztofa Młotka.
Przeżyjmy ten wyjątkowy czas razem.
Niech to będzie nowy początek!

1 30 listopada 2 1 grudnia 3 2 grudnia 4 3 grudnia 5 4 grudnia 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 Promuj akcję na swojej stronie internetowej
CZYTAJ DALEJ

Kard. Ryś zaprasza wszystkich kapłanów Archidiecezji Krakowskiej na wspólne rekolekcje

2025-12-03 20:21

[ TEMATY ]

Kard. Grzegorz Ryś

kardynał Grzegorz Ryś

kard. Ryś

Piotr Drzewiecki

Kard. Grzegorz Ryś żegna archidiecezję łódzką

Kard. Grzegorz Ryś żegna archidiecezję łódzką

Kaardynał Grzegorz Ryś, który 20 grudnia kanonicznie obejmie rządy w Archidiecezji Krakowskiej, skierował list do całego prezbiterium, zapraszając księży na wspólne trzydniowe rekolekcje adwentowe.

Podziel się cytatem Spotkania mają być duchowym przygotowaniem do uroczystego rozpoczęcia posługi.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję