Reklama

Z zakonnej kuchni

Pierogi ze szpinakiem i z masłem szałwiowym

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ciasto:

• 1,5 kg mąki pszennej
• 1 jajko
• ¾ szklanki ciepłej wody
• ¼ szklanki mleka
• ½ płaskiej łyżeczki soli

Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek. Zaparzyć ciasto, wlewając do dołka zagotowane mleko. Wymieszać widelcem. Dodać jajko, sól i wodę. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Nadzienie:

• 30 dag szpinaku
• 1 ząbek czosnku
• 100 ml bulionu warzywnego
• 8 dag startego sera typu parmezan
• 25 dag serka ricotta
• pół pęczka świeżej szałwii lub łyżeczka suszonej
• 10 dag masła

Wykonanie:

Szpinak dokładnie umyć i osączyć. Czosnek posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać szpinak, podlać bulionem. Dusić 2-3 minuty. Zdjąć z patelni i osączyć z nadmiaru płynu. Masę szpinakową wymieszać z serem typu parmezan i serkiem ricotta, doprawić solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać pierożki, napełniać farszem, zlepiać brzegi. Pierożki wkładać do lekko osolonej wody. Gotować ok. 8 minut. Pierożki odcedzić i osączyć. Szałwię opłukać, osuszyć, poodrywać listki. Masło roztopić, dodać pokrojoną lub suszoną szałwię i delikatnie podsmażyć. Wrzucić pierożki, krótko przesmażyć.

2014-06-16 13:56

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z szynki

Brat Symeon, franciszkanin od kilku lat przebywa w klasztorze Bludenz w Austrii. Zajmuje się kuchnią i zaopatrzeniem, opiekuje się też ogrodem. W razie potrzeby jest kierowcą, kościelnym czy furtianem i ciągle doskonali język niemiecki. W wolnym czasie lubi chodzić po górach, pływać, jeździć na rowerze, a więc wszystko, co poprawia zdrowie i dobre samopoczucie.
CZYTAJ DALEJ

Trudne sytuacje czynią niezwykłych ludzi

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Karol Porwich/Niedziela

Rozważania do Ewangelii Łk 21, 12-19.

Środa, 26 listopada. Dzień Powszedni.
CZYTAJ DALEJ

Ponad 2000 młodych na „Królewskiej uczcie” w Rzeszowie

2025-11-26 23:02

ks. Jakub Nagi

Młodzi w Katedrze rzeszowskiej

Młodzi w Katedrze rzeszowskiej

Podczas diecezjalnych obchodów 40. Światowego Dnia Młodzieży liturgii w katedrze rzeszowskiej przewodniczył Biskup Rzeszowski Jan Wątroba, zaś w koncelebrze wzięło udział niemal 50 kapłanów.

Homilię wygłosił bp Wątroba, który skierował do młodych ludzi wiele ważnych i wymagających słów.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję